Projekt współpracy "Kulinarno-owocowa promocja regionu" przewiduje realizację kulinarnych wieczorów tematycznych. Kolacje odbyły się u Restaurataorów, którzy zgłosili się do udziału w projekcie: Restauracja Marchew Piła, Dolina Aniołów Chrustowo, Dwór Hercowo Kościerzyn Wielki, Dworek Galeria Koper w Grabównie oraz Jutrzenka w Białośliwiu. W ramach zadania restauracje zorganizowały spotkanie tematyczne dotyczące potraw przygotowanych na bazie owoców pochodzących od lokalnych dostawców. Uczestnicy wieczorów to jednocześnie członkowie jury, którzy podczas każdej kolacji wybierają najsmaczniejsze dania. W miesiącach czerwiec i lipiec restauracje przygotowywały potrawy na bazie owoców miękkich. Jury wybrało 10 potraw, które umieścimy w publikacji. Obowiązkiem restauratora będzie umieścić te potrawy w menu Restauracji oraz oznaczyć logiem projektu.
W książce znajdą się również potrawy, który zostaną przygotowane na bazie owoców twardych. Wybór nastąpi podczas jesiennych spotkań tematycznych. | |