close
Niniejsza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania Strony, prowadzenia odpowiednich statystyk, a także zapamiętywania preferencji i personalizowania strony w zakresie wyświetlanych treści. Poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej można wyrazić zgodę na zapisywanie plików cookies lub je zablokować. Kontynuując przeglądanie tej strony internetowej bez zmiany ustawień plików cookies w Twoim urządzeniu, wyrażasz zgodę na ich zapisywanie. Dowiedz się więcej o plikach cookies


Warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży


Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Krajna nad Notecią

wraz z partnerami

zaprasza dzieci i młodzież w wieku szkolnym

– mieszkańców powiatu pilskiego –

do udziału w kulinarnych zajęciach edukacyjnych

organizowanych w ramach projektu współpracy „Cztery Pory Roku na Krajnie”.

 

Kulinarne zajęcia edukacyjne to cykl warsztatów kulinarnych obejmujący:

1. Jednodniowy warsztat kulinarny wprowadzający „Krajna od Kuchni”:

a.         zakres tematyczny: potrawy tradycyjne regionu Krajny – tradycyjne potrawy i przetwory z owoców i warzyw;

b.         termin warsztatu: 23.04.2018 r.

c.         miejsce realizacji: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie;

d.         czas trwania: 5 godz. (w tym: 1 godz. lekcji muzealnej pt. „Poznaj swój region – lekcja muzealna o historii, tradycji i sztuce Krajny”).

2. Jednodniowe warsztaty kulinarne zbiorcze „Krajeńskie Smaki”:

a. zakres tematyczny:

  • „Krajeńskie Smaki – wiosna” – produkty i potrawy z dziczyzny (termin: maj 2018 r., miejsce: obszar Stowarzyszenia Nasza Krajna);
  • „Krajeńskie Smaki – lato” – produkty, potrawy i przetwory z owoców i warzyw; (termin:  wrzesień 2018 r., miejsce: obszar LGD Krajna nad Notecią);
  • „Krajeńskie Smaki – jesień” – produkty, potrawy i przetwory z grzybów i owoców lasu (październik 2018 r., miejsce: obszar Stowarzyszenia LGD Krajna Złotowska);
  • „Krajeńskie Smaki – zima” – produkty i potrawy z gęsiny i karpia (termin: listopad/grudzień 2018 r., miejsce: Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie).

b. czas trwania warsztatu w każdym zakresie tematycznym: 5 godz. (w tym: 1 godz. wykładu z zakresu edukacji regionalnej „Tradycje kulinarne Krajny”).

Warsztaty każdorazowo zakończone zostaną wspólną degustacją przygotowanych potraw.

 

ZASADY REKRUTACJI ORAZ UDZIAŁU W WARSZTATACH:

1. Uczestnikiem warsztatów mogą być mieszkańcy powiatu pilskiego w wieku szkolnym (dzieci i młodzież).

2. Uczestnik warsztatów w momencie rozpoczęcia warsztatów nie może być pełnoletni.

3. Uczestnikiem warsztatów może być osoba małoletnia, której rodzic/ opiekun prawny wyraził zgodę na jej udział w projekcie.

4. Rekrutacja uczestników warsztatów dokonywana jest za pośrednictwem Formularza zgłoszeniowego.

5. Formularz zgłoszeniowy winien być wypełniony na udostępnionym wzorze i podpisany czytelnie przez rodzica/ opiekuna prawnego kandydata na warsztaty.

6. Formularz zgłoszeniowy należy dostarczyć do biura Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Krajna nad Notecią do dn. 18.04.2018 r. włącznie:

  • osobiście: do siedziby Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Krajna nad Notecią, od poniedziałku do piątku, w godz. od 7.30 do 15.30;
  • pocztą tradycyjną: Pobórka Wielka 25, 89-340 Białośliwie;
  • pocztą e-mail na adres: biuro@lgdkrajna.pl (w tytule wiadomości należy wpisać: zgłoszenie na warsztaty kulinarne).

7. O terminowości złożenia Formularza zgłoszeniowego decyduje data wpływu do biura LGD.

8. Złożenie Formularza zgłoszeniowego nie jest równoznaczne z zakwalifikowaniem kandydata do warsztatów.

9. Z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc (20 osób), o ostatecznym zakwalifikowaniu kandydata do udziału w zajęciach zadecyduje kolejność zgłoszeń.

10. Uczestnik warsztatów zobowiązany jest uczestniczyć w całym cyklu zajęć, na który składają się: jednodniowy warsztat kulinarny wprowadzający „Krajna od Kuchni” oraz jednodniowe warsztaty kulinarne zbiorcze „Krajeńskie Smaki”.

11. Każdy uczestnik warsztatu wprowadzającego „Krajna od kuchni” winien wziąć udział w jednym z czterech warsztatów zbiorczych „Krajeńskie Smaki”. Podział na grupy zostanie dokonany podczas warsztatu wprowadzającego.

12. Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Krajna nad Notecią zapewnia uczestnikom dojazd na miejsce warsztatów odbywających się wyłącznie poza obszarem powiatu pilskiego.

13. Udział w warsztatach jest bezpłatny.

14. Materiały na warsztaty zapewniają Organizatorzy, tj. Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”, Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Krajna Złotowska, Stowarzyszenie Nasza Krajna, Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Krajna nad Notecią.

15. Warsztaty kulinarne organizowane są w ramach projektu współpracy „Cztery pory roku na Krajnie” dofinansowanego ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScIFeyv0OWVVsj_YQJGNuX_G0lcltvg7GAOKahKPeM_RlccMA/viewform?c=0&w=1
Nasz profil na Facebook
Notecki Szlak turystyczny