„Krajeńskie Smaki – wiosna” czyli drugi etap warsztatów kulinarnych realizowanych w ramach projektu współpracy "Cztery Pory Roku na Krajnie".
W tym etapie 5-osobowe grupy uczestniczą w 1 z 4 jednodniowych warsztatów zbiorczych „Krajeńskie Smaki” realizowanych przez poszczególnych partnerów projektu współpracy, które nawiązują odpowiednio do pory roku oraz charakterystycznych dla obszaru danej LGD produktów (wymiana doświadczeń).Pozostałe LGD-y zorganizują warsztaty w następujących tematach:
- „Krajeńskie Smaki – wiosna” – realizacja na obszarze Stowarzyszenia Nasza Krajna; motyw przewodni – produkty i potrawy z dziczyzny. - „Krajeńskie Smaki – lato” – realizacja na obszarze LGD Krajna nad Notecią; motyw przewodni - tradycyjne potrawy i przetwory z owoców i warzyw. - „Krajeńskie Smaki – jesień” – realizacja na obszarze LGD Krajna Złotowska; motyw przewodni - produkty, potrawy i przetwory z grzybów i owoców lasu. - „Krajeńskie Smaki – zima” – realizacja na obszarze Stowarzyszenia "Partnerstwo dla Krajny i Pałuk"; motyw przewodni - produkty i potrawy z gęsiny i karpia.

Pierwszy jednodniowy warsztat odbył się w Centrum Szkół Kształcenia Ustawicznego i Zawodowego w Więcborku, gdzie gościła nas Stowarzyszenie LGD "Nasza Krajna" z Sępółna Krajeńskiego, gdzie dzieci i młodzież przygotowywała produkty i potrawy z dziczyzny. |