W ramach projektu w miesiącu marzec 2022 roku odbyły się 3 edycje na terenie 3 gmin powiatu pislkiego, każda edycja trwała 2 dni po 8 godziny dydaktyczne łącznie przeprowadzono 48 godzin dydaktycznych. Spotkania odbyły się w: 1. Restauracji Dworek w Grabównie, gm. Miasteczko Krajeńskie; 2. Restauracji Jutrzenka w Białośliwiu, gm. Białośliwie; 3. Fundacja "Dolina Aniołów" w Chrustowie, gm. Ujście. Realizacja zadania przyczyniła się do zwiększenia wiedzy wśród mieszkańców obszaru LSR w zakresie poznania przygotowania potraw kuchni krajeńskie i wielkopolskiej. Efektem realizacji zadania jest zorganizowane szkolenia, 18 osób przeszkolonych, wszystkie osoby oceniły szkolenie jako adekwatne do oczekiwań. Zdobyta wiedza i umiejętności zostaną wykorzystane przez uczestników w życiu codziennym. Przedsięwzięcie pozwoliło uczestnikom zdobyć wiedzę i umiejętności przygotowania potraw tradycyjnych. Działanie przyczyniło się do aktywizacji mieszkańców w kierunku tradycji i współpracy z innymi, co przyczyniło się do wzmocnienia kapitału społecznego na obszarze LSR.
|